Complimenten geven tegen stress

Coaching, Stress Management

We vinden het allemaal heel prettig om een complimentje te geven, maar wist je dat het zelf geven van complimenten tegen bijnieruitputting kan werken? Complimenten geven kan een effectief effect hebben om chronische spanning naar beneden te brengen, probeer het maar eens.

Nationale complimenten dag

In 2003 kwam de Nederlander Hans Poortvliet op het idee om een “nationale complimenten dag” in het leven te roepen. Een dag waarop we elkaar even laten merken dat we het waarderen wat een ander doet. Dat die opdracht maar weer mooi gelukt is, of dat het geschreven boek zo spannend is. Waardering verandert mensen. Wanneer je waardering krijgt geeft dit een rust en voldoening van binnen, een motivatie om door te gaan met hetgeen je bezig bent.

Waarom hebben complimenten dit effect op ons?

Wanneer wij een complimentje ontvangen beginnen onze hersenen een stofje aan te maken, genoemd dopamine. Dit stofje geeft ons het gevoel van blijdschap en genot. Wanneer je iets leuks doet of iets lekkers eet kan je lichaam dit stofje ook aan maken, of als we bijvoorbeeld verliefd zijn. Bovendien krijg je door het ontvangen van een complimentje waardering en waardering willen we allemaal. Het geeft ons het gevoeld dat we er mogen zijn en er bij horen. Een mens is nu eenmaal een roedeldier dus willen we allemaal ergens bij horen.

Het geheim van het geven

Tot zover wat complimentjes met je doen en waarom het zo fijn is om ze te krijgen. Maar waarom is het nu zo prettig om ze te geven en wat doet dit met je? Complimentjes geven is opbouwend. Leg je focus op het waarderen van andere en je zult opmerken hoeveel voldoening het jezelf geeft. Je bent niet meer zelfgericht bezig, maar bezig met het blij maken van andere om je heen. Maar de belangrijkste reden is omdat wat je geeft, je ook terug krijgt. Wanneer jij andere om je heen regelmatig van complimentjes voorziet, zullen zij dit, soms geheel ongemerkt, ook terug gaan doen. We hoeven niet uit te leggen wat complimentjes met je doen, maar je geeft dus niet alleen het fijne gevoel weg, je zult het ook weer terug ontvangen.

Stop met roddelen

Het tegenovergestelde van complimenten geven is natuurlijk het roddelen, dan wel niet achter iemands rug om praten. Stop hier mee. Laat ieder in zijn eigen waarde en wees alleen positief wanneer je over iemand praat. De persoon in kwestie zal dit zeker waarderen en ook hier geld weer dat je dit terug zal krijgen. Iemand die goed over jou praat daar praat jij toch niet slecht over? Strooi dus gerust met complimenten en maak jezelf er gelukkiger mee. Het scheelt je een heleboel stress in het dagelijks leven.

Louis

Louis (administrator)

Oprichter en coach bijnierklachten.nl. Everingsdeskundige en nu full time levensgenieter

Geef een reactie

@All Right Reserved. Bijnierklachten.nl