Muzikale empathie: Wat onze oren horen

Coaching, Stress Management

Muzikale empathie: Wat onze oren horen

Als je naar muziek luistert, wat hoor je dan? Een prettig deuntje of een reeks melodieën met dieperliggende betekenis? Hoe je naar muziek luistert, wat je muziekvoorkeuren zijn, verklapt wie je bent als persoon. Muzikale empathie is- waar dit artikel om draait, want ook empathie heeft een noot/d. Wat beiden zijn, ontdek je in dit artikel!

Empathie heeft een noot

Denkoefening: naar welke muziek luister jij graag, m.a.w. wanneer zet je de radio lekker luid? Heb je een antwoord in gedachten? Check eens of dit antwoord overeenkomt met dat van je vriend(in). Doe dit om te achterhalen of jullie op elkaar lijken qua persoonlijkheid. Je leest het goed: je muziekvoorkeuren bepalen je persoonlijkheid.

Geen gezever, deze bevinding komt uit een onderzoek van Cambridge. Deze studie vertelt ons dat muziekleraars ofwel empathisch of systeemdenkend zijn. Hoe deze in zijn werk ging?

De studie

4.000 participanten werden gerekruteerd via de toenmalige ‘myPersonality’ Facebook App. De app vroeg aan de deelnemers om een reeks psychologisch getinte vragen in te vullen. Deze vragen werden geïntegreerd om te polsen naar de persoonlijkheid van de kandidaat ( empathisch of systeemdenkend). Aansluitend of nadien, werd hen ook gevraagd naar 50 muziekfragmenten te luisteren. Wat bleek?

De uitkomst

Empathische personen luisteren liever naar zachte, rustige muziek zoals bijvoorbeeld soft rock/ R&B en soul. Hun muziekvoorkeur houdt emotionele diepgang in en een meeslepende klank. Systeemdenkende mensen houden meer van eclectisch. Hun muziekvoorkeur kent elektronische hoogtes, een excentrieke punch en een duidelijk rock gehalte. ‘God save the Queen’ van The Sex Pistols is hun all time favorite.

Wat zegt dit over jou?

Waarschijnlijk voel jij je nu niet aangesproken, want ben jij empathisch of systeemdenkend?
Kort door de bocht omvat empaten die groep van mensen die anderen goed aanvoelen. Ze gedijen mee met de vreugdes en droefenissen van hun geliefden. Is dit herkenbaar voor jou, dan ben je iemand die anderen begrijpt én wil helpen. Je luistert graag naar rustige muziek, waarbij je jou kan laten meevoeren door de melodieën. Voor jou is een compositie meer dan een opvolging van noten. Het is het resultaat van gevoelens, blootgelegd door de uitvoerder.

Je hebt een kleinere voorkeur voor elektronische muziek, omdat je het gevoelsplaatje mist. Een dj board kan voor jou geen gevoel overbrengen. Violen, piano’s, gitaren, zangstemmen daarentegen wel. Ja, het zijn ook instrumenten, maar ze worden volledig gehanteerd door een mens. Wat een mens ook doet, het gaat gepaard met een gevoel. Een apparaat kan geen gevoel overbrengen.

Voor systeemdenkende mensen ligt dit anders. Zij houden meer van heftige muziek. Bestaat jouw wereld uit een georganiseerde orde of heb je oog voor structuur en regels? Jij bent eerder een systeemdenker. Jij kan jou uitleven met de uithalen van een keyboard, elektronische gitaar of drum. Met elke slag of stoot ben je even verwijderd van de ‘hokjes’ die georganiseerd zijn met zich meebrengt.

Empathie heeft een nood

We luisteren naar muziek in vier fases. Je luistert naar muziek en je neemt het op. Je neemt muziek op en verwerkt het tot een emotie … die je een interpretatie (betekenis) geeft. Empatische personen gaan nog een stapje verder. Na het interpreteren van de muziek, laten ze zich er door meevoeren. Voor empaten is de compositie van muziek een samenstelling van het gevoel. Door dit gevoel raken ze doordrenkt en leven er volledig met mee.

Op het moment dat empaten aandachtig naar muziek luisteren, zijn ze even weg van het alledaagse. Zo kan muziek een vorm van meditatie zijn voor empathische personen in een dipje.

Muziek als meditatie

Door het luisteren naar de muziek, vinden o.a. empathische personen rust. Het is een intiem moment tussen de persoon en musici. Dit even weg zijn van de wereld geeft tijd om na te denken over de gevoelens. De gevoelens worden beter belicht en krijgen een plaatsje. Gebruik muziek dus als een rustmoment, het loont ;).

Empathie, muziek en vrouwen

We weten al dat empathie een noot/d heeft. Het blijkt ook dat vrouwen over het algemeen sneller empathisch zijn. Dit verklaard waarom vrouwen vaker van rustige muziek houden dan mannen. Voor de vrouwen onder ons is Taylor Swift geen sinecure, wel een topvrouw.

Met deze woorden rest ons enkel nog te besluiten dat muziek mensen doet onderscheiden. Diezelfde muziek heeft ook een helende werking. Muziek is meer dan een reeks noten. Het is een ritme met een achterliggende betekenis.

Hoe ervaar jij dit, brengt muziek je de heling die je zoekt?

Louis

Louis (administrator)

Oprichter en coach bijnierklachten.nl. Everingsdeskundige en nu full time levensgenieter

Geef een reactie

@All Right Reserved. Bijnierklachten.nl